RÓLUNK


RÓLUNK

A BOREKO Színjátszó, Művészeti és Kulturális Egyesületet 2015. évben alapítottuk.Tagjaink között megtalálhatóak tanárok, népművelők, kereskedők, fuvarozók, tűzoltók, buszvezetők, masszőrök. Eredetileg azt terveztük, hogy Hajdúnánás és Hajdúdorog, valamint a környező helységek lakói számára biztosítsunk színvonalas szórakozási lehetőséget színdarabok előadásával. Születésnap című népies komédiánkat már négy éve adjuk elő nagy sikerrel a Tiszántúl különböző városaiban, falvaiban.

Már a hivatalos megalakulás előtt kiderült, hogy a BOREKO közösség tagjainak érdeklődési köre és tevékenysége a kultúra, a művészet, a tehetséggondozás mellett a hátrányos helyzetű gyermekek és felnőttek segítésének széles spektrumát is felöleli. Ezért céljaink folyamatosan bővültek. Arra törekszünk, hogy a helyi kulturális értékek bemutatásával hozzájáruljunk a vidéki magyarság identitásának megőrzéséhez.

A javarészt hátrányos helyzetű környező települések lakóinak nemcsak a már említett darabunkkal nyújtunk megfizethető , de igényes kulturális élményt , hanem ezzel párhuzamosan rendezvények egész sorát hoztuk létre Hajdúdorogon és Hajdúnánáson.

Megalakulásunk óta tervezzük, hogy előadjuk a Születésnapot a környező országok magyarlakta vidékein. Több művelődési központtal ápolunk kiváló kapcsolatokat a határon túl, és támogatóink segítségével 2021-ben már több előadásra is lehetőségünk nyílik.

A tehetséggondozás, mint egyesületünk másik kiemelt feladata, képzőművészeti alkotó- táborok, sport-és egyéb foglalkozások keretén belül valósul meg.

Kulturális tevékenységünk mellett meghatározó a BOREKO Egyesület sportélete is. Ezen a területen ki kell emelni az egyesületünk amatőr kispályás labdarúgó csapatát, a Hajdúnánáson működő DTC-t, valamint a Létavértesen tevékenykedő judo klubunkat.

A DTC labdarúgó klub 2002. évben jött létre, a megalakításában és működésében döntő érdemei vannak elnökünknek, Bodnár Robinnak. Ennek megfelelően a klub később a BOREKO Egyesület tagszervezetévé vált. A több, mint 80 fős klubtagság életkori megoszlása az egészen kis gyermekkortól a nyugdíjas évekig terjed. Ők nagy lelkesedéssel vesznek részt az évente ismétlődő amatőr bajnokságon, labdarúgó tornákon és egyéb sportrendezvényeken.

A létavértesi judo klubunk közel 50, többségében hátrányos körülmények között élő gyermek és fiatal részére nyújt sportolási lehetőséget, egyben az önvédelmi képzésben való részvételt Haja János világbajnoki ezüstérmes sportoló irányításával. A kimagasló színvonalú edzői munkának köszönhetően a klub tagjai már számos regionális és országos versenyről tértek haza éremmel .

Székhelyünkön, Hajdúdorogon 7 fő részére munkahelyet teremtettünk a 2020-ban megnyert , társadalmi célú vállalkozásokat segítő pályázat révén, melynek keretében egy kisiskolásoknak szóló, a balesetek megelőzését és az elsősegély helyes alkalmazását olvasmányos formában és interaktív módon bemutató könyvet adunk ki.

Bodnár Robin

Elnök

Bodnár Robin vagyok, a Boreko Egyesület elnöke. Alapvégzettségemet tekintve közgazdász vagyok, emellett közel áll hozzám a kultúra világa. Azon belül is a színészet, az előadás művészete. Mert ez egy művészet. Boldogságot, felszabadultságot adni az embereknek. Vidámnak látni a körülöttem lévőket. Ez az, ami igazán motivál. Egyébként motivációs trénerként tevékenykedem a mindennapokban, így elmondható, hogy a munkám a hobbim, a hobbim a munkám. Saját jelmondatom: “Nem akkor vagy győztes, ha a csúcsra érsz, akkor vagy, ha másokat is felviszel oda”. Világutazónak vallom magam. Gyere velem, utazzunk együtt a Boreko izgalmas világába.

Koroknai Zoltán

Alelnök

A tanári munka mellett mindig alapigényem volt, hogy a gondolataimat más módon közvetíthessem egy szélesebb közönségnek. Erre eddig főleg az írás (vers és novella) adott lehetőséget. A korom előrehaladtával egyre inkább az érdeklődésem homlokterébe került a dráma, mint műnem ezen belül is a komédia. Társaimmal azon munkálkodunk, hogy vidámságot csempésszünk a szűkebb és tágabb pátriánk lakóinak mindennapjaiba.

Rehó János

Gazdasági vezető

Éveken át voltam a Második Dimenzió Irodalmi és Művészeti Csoport elnökhelyettese. Az egyesületen belül most a gazdasági vezető szerepét látom el. A Boreko számomra új kihívást és az álmaim megvalósítását jelenti. Úgy gondolom, hogy mindenkor fontos szerepe volt és lesz is a művészetnek, s lelkes pártolóként számomra sem közömbös, hogy mit közvetítünk művészeinkkel, mellyel új utakat nyithatunk meg a közönségünk és így önmagunk felé. A DTC Amatőr Labdarúgó Klub csapatkapitánya és szervezője vagyok 2002 óta. Reméljük, hogy tevékenységünkkel a jövőben is sok sportbarát egészségére válhatunk.

Nagy Ibolya

“Az ember azzá válik, ami a hite!” Márpedig én leginkább a SZERETETBEN hiszek! Valamint hiszek a játékban, a tanításban, a vezetésben, az emberi lélekhez szóló őszinte gesztusok fontosságában. Ezt igyekszem megvalósítani a magánéletemben, valamint magyar szakos tanárként, könyvtárosként, drámapedagógusként 30 éve. És ezt a hitemet szeretném átadni minden játszótársnak és nézőnek új színházunkban is!

Kócsi Imre Csaba

1964.-ben születtem Hajdúnánáson. Tisztán emlékszem, hogy az óvodában színházasdit akartam játszani az udvari babaházban. Már a székeket is behordtuk. (Akkoriban sok színházi közvetítés volt a TV-ben) Aztán jöttek a versmondások, szavalóversenyek. Iskolás koromban már bátran, meggyőződéssel hangoztattam, hogy én majd színész leszek, ha nagy leszek. Aztán az általános után a szavaló versenyeken egyre nagyobb sikereket értem el. Több országos versenyen a döntőbe is bejutottam, szépkiejtési versenyen szintén megnyertem a megyeit, s utazhattam Győrbe. Egy iskolai színjátszó fesztivál nyerteseként Szegedre is elkerültem színészképző táborba. 21 éves koromban azonban közbejött a szerelem, a házasság, s a gyerekek. Hazaköltöztem Hajdúnánásra, s egészen 2000.-ig búcsút mondtam a világot jelentő deszkáknak. Ekkor azonban Marth P. Ildikó (egykori színpadtársam) a fejébe vette, hogy egy színtársulatot alapít városunkban. Ettől kezdve újra azt csinálhattam amit szeretek. Már túl vagyunk 8 darabon s a 110. előadáson. Szerencsére mindegyik darabunkban cím, vagy főbb szerepet alakíthatok. Főleg azokat a szerepeket szeretem, ahol kedvemre humorizálhatok. Remélem, hogy az új társulatban ebbéli vágyaimat szintén kamatoztathatom!

Pók Éva

Hajdúnánáson születtem, itt is élek, bár 6 évet egy másik szintén alföldi, szintén poros településen laktam: Fegyverneken. Voltam postás, bankár, ingatlankezelő, jelenleg masszírozok a Hajdúnánási Gyógyfürdőben. Gimis korom óta érdekel a színjátszás. Télen várom a szeles tavaszt, tavasszal a dinnyelé csepegtető nyarat, nyáron az őszt és nyirkos ősszel a kopogós telet. Minden darab után várom a következőt, mert minden előadás élő, nincs visszatekert és megismételt filmkocka.

Haja János

A judo-t 38 évvel ezelőtt kezdtem a debreceni dodzsóban , majd 18 évesen az újpesti dodzsóba igazoltam . Eközben 2 évig az olasz Torino csapatát erősítettem amivel olasz bajnoki címet értem el . Legfőbb eredményeim : magyar bajnoki cím +100 kg-os kategóriában , 2-szeres VB. második helyezett ( 2013. Abu Dhabi , 2014. Malaga ) , 2009-ben Weiden Európa Bajnokság szintén 2. helyezés , Spartakiád 3. helyezés , emellett több nemzetközi versenyen is dobogós helyezéseket értem el . 2010-től a Létavértes Boreko Judo Klub színeiben versenyzem és a judo szakosztályt írányítom . A judo klubban 40 tanítvánnyal foglalkozom melyek az utánpótlásban versenyeznek . Több nemzetközi versenyen is dobogós helyezéseket értek el tanítványaim ezzel is öregbítve a Létavértes Boreko Judo Klub hírnevét.

Nagy Ágnes

Rajztanárként a tanítás mellett mindig érzek valami kényszert arra, hogy más területen, más kihívásban próbáljam ki magam. Lényeg az, hogy kreatívitást igényeljen. Örülök, ha csapatban is dolgozhatok, a közösség inspirál. Bár a képzőművészet magányos műfaj, és művelem, de nyaranta alkotótáborokban veszek részt. , Állandóan szeretném megörökíteni a vizuáliusan érdekes pillanatokat a fotó segítségével. Dolgozom a Hajdúnánási Helyi Televíziónál szerkesztő-riporterként, dekorációkat készítek esküvőkre és iskolai rendezvényekre, tanultam animációt is. Szeretem a verseket és a zenének számos műfaját, ha tehetném,mindig utaznék…

Szólláth Zolán

Szólláth Zoltán vagyok, Hajdúnánáson születtem és jelenleg is itt élek. 9 évig a Hajdúnánási Gyermekotthonban dolgoztam, 2000 óta pedig a hajdúnánási művelődési központ művelődésszervezője vagyok. Éveken keresztül a Ligetszépe Természetbarát Egyesületben tevékenykedtem. Szívesen foglalkozom helytörténettel és sporttörténettel, kirándulásokat szervezek, szabadidőmben írogatok és életemet meghatározzák a gyűjteményeim. Különösen büszke vagyok az általam létrehozott és működtetett Hajdú Képeslap Gyűjteményre és a Glo-Ball Sportgyűjteményre, valamint a Füz László barátommal közösen összegyűjtött kb. 80.000 archív hajdúnánási fotóra.

Csíki László

Csíki László vagyok, de mindenki Bandinak szólít. Az érdeklődési és tevékenységi köröm szerteágazó. Családi vállalkozásban a kereskedelemben ténykedünk, de jelenleg a hajdúnánási városi televízió alkalmazottjaként dolgozom. A zenélés és a színjátszás gyermekkorom óta meghatározzák az életemet. Zenekarunkkal számtalan rendezvényen szórakoztattuk a (néhány pohár után nem túl) nagyérdemű közönséget, és tagja vagyok a hajdúnánási Naná Színháznak is. Itt már sok nagy sikerű előadás részese voltam. Nagy várakozással és lelkesedéssel tekintek az egyesületünk jövőbeni tevékenységére…

Kovács Zsolt

Magyar nyelv-és irodalom, történelem, könyvtár szakon végeztem a nyíregyházi Bessenyei György Tanárképző Főiskolán. Már általános iskolás korom körül előadóművészi ambícióim voltak, nem rettentem meg, ha meg kellett szólalni valahol. A főiskolai NN Színház tagjaként csábított el egyre erőteljesebben Thália, érthető hát az, hogy munkahelyeimen a művelődésszervezés mellett rendszeresen a fellépők között voltam én is. Jelenleg kis családommal Nyíregyházán élek. Számomra a Boreko Egyesület egy új kihívás és egy új lehetőség, amit bűn lenne elszalasztani.

Szatmári Tony

A nevem Szatmári Tony. 1979. november 26-án születtem Hajdúnánáson. 22 éve kezdtem el a zenével foglalkozni, több műfajt kipróbáltam, végül a versekben találtam meg önmagam: 2010-től öt éven keresztül A KülönKiadás nevű zenekarommal koptattam a színpadokat. A közös munkánk gyümölcse egy 10 dalos lemez és egy két dalos EP. Az öt év sikereinek koronája az Ez nem szalmaláng című városdalunk, amit szülővárosunknak készítettünk ajándékul. 2015-ben a Debreceni Zenész Klub “Kedv,remények,trillák” címmel meghirdetett versmegzenésítő pályázatán, legjobb zeneszerző kategóriában I. helyezést értem el. Egy évvel később, szintén az említett verseny , legjobb József Attila megzenésítés kategóriájában sikerült a legjobbnak bizonyulni. Megzenésített verseim a XX. század leghíresebb költőinek alkotásai, melyeket akusztikus gitár kísérettel adok elő. Mindig közel állt hozzám a líra, a költészet, a kultúra ápolása. A színészet világába 2016-ban csöppentem , ami új kihívás számomra. Köszönet érte BOREKO !!!

„A művészet első feladata, hogy megszépítse az életet.” (F. Nietzsche)