RÓLUNK


RÓLUNK

A BOREKO Színjátszó, Művészeti és Kulturális Egyesületet 2015. évben alapítottuk. Tagjaink között megtalálhatóak tanárok, népművelők, kereskedők, fuvarozók, tűzoltók, buszvezetők, masszőrök. Eredetileg azt terveztük, hogy Hajdúnánás és Hajdúdorog, valamint a környező helységek lakói számára biztosítsunk színvonalas szórakozási lehetőséget színdarabok előadásával. Születésnap című népies komédiánkat már négy éve adjuk elő nagy sikerrel a Tiszántúl különböző városaiban, falvaiban.

Már a hivatalos megalakulás előtt kiderült, hogy a BOREKO közösség tagjainak érdeklődési köre és tevékenysége a kultúra, a művészet, a tehetséggondozás mellett a hátrányos helyzetű gyermekek és felnőttek segítésének széles spektrumát is felöleli. Ezért céljaink folyamatosan bővültek. Arra törekszünk, hogy a helyi kulturális értékek bemutatásával hozzájáruljunk a vidéki magyarság identitásának megőrzéséhez.

A javarészt hátrányos helyzetű környező települések lakóinak nemcsak a már említett darabunkkal nyújtunk megfizethető, de igényes kulturális élményt , hanem ezzel párhuzamosan rendezvények egész sorát hoztuk létre Hajdúdorogon és Hajdúnánáson.

Megalakulásunk óta tervezzük, hogy előadjuk a Születésnapot a környező országok magyarlakta vidékein. Több művelődési központtal ápolunk kiváló kapcsolatokat a határon túl, és támogatóink segítségével 2021-ben már több előadásra is lehetőségünk nyílik.

A tehetséggondozás, mint egyesületünk másik kiemelt feladata, képzőművészeti alkotó- táborok, sport – és egyéb foglalkozások keretén belül valósul meg.

Kulturális tevékenységünk mellett meghatározó a BOREKO Egyesület sportélete is. Ezen a területen ki kell emelni az egyesületünk amatőr kispályás labdarúgó csapatát, a Hajdúnánáson működő DTC-t, valamint a Létavértesen tevékenykedő judo klubunkat.

A DTC labdarúgó klub 2002. évben jött létre, a megalakításában és működésében döntő érdemei vannak elnökünknek, Bodnár Robinnak. Ennek megfelelően a klub később a BOREKO Egyesület tagszervezetévé vált. A több, mint 80 fős klubtagság életkori megoszlása az egészen kis gyermekkortól a nyugdíjas évekig terjed. Ők nagy lelkesedéssel vesznek részt az évente ismétlődő amatőr bajnokságon, labdarúgó tornákon és egyéb sportrendezvényeken.

A létavértesi judo klubunk közel 50, többségében hátrányos körülmények között élő gyermek és fiatal részére nyújt sportolási lehetőséget, egyben az önvédelmi képzésben való részvételt Haja János világbajnoki ezüstérmes sportoló irányításával. A kimagasló színvonalú edzői munkának köszönhetően a klub tagjai már számos regionális és országos versenyről tértek haza éremmel .

Székhelyünkön, Hajdúdorogon 7 fő részére munkahelyet teremtettünk a 2020-ban megnyert, társadalmi célú vállalkozásokat segítő pályázat révén, melynek keretében egy kisiskolásoknak szóló, a balesetek megelőzését és az elsősegély helyes alkalmazását olvasmányos formában és interaktív módon bemutató könyvet adunk ki.

Bodnár Robin

Elnök

Bodnár Robin vagyok, a BOREKO Egyesület elnöke. Alapvégzettségemet tekintve közgazdász vagyok, emellett közel áll hozzám a kultúra világa. Azon belül is a színészet, az előadás művészete. Mert ez egy művészet. Boldogságot, felszabadultságot adni az embereknek. Vidámnak látni a körülöttem lévőket. Ez az, ami igazán motivál. Egyébként motivációs trénerként tevékenykedem a mindennapokban, így elmondható, hogy a munkám a hobbim, a hobbim a munkám. Saját jelmondatom: “Nem akkor vagy győztes, ha a csúcsra érsz, akkor vagy, ha másokat is felviszel oda”. Világutazónak vallom magam. Gyere velem, utazzunk együtt a BOREKO izgalmas világába.

Koroknai Zoltán

Alelnök

A tanári munka mellett mindig alapigényem volt, hogy a gondolataimat más módon közvetíthessem egy szélesebb közönségnek. Erre eddaig főleg az írás (vers és novella) adott lehetőséget. A korom előrehaladtával egyre inkább az érdeklődésem homlokterébe került a dráma, mint műnem ezen belül is a komédia. Társaimmal azon munkálkodunk, hogy vidámságot csempésszünk a szűkebb és tágabb pátriánk lakóinak mindennapjaiba.

Rehó János

Gazdasági vezető

Éveken át voltam a Második Dimenzió Irodalmi és Művészeti Csoport elnökhelyettese. Az egyesületen belül most a gazdasági vezető szerepét látom el. A BOREKO számomra új kihívást és az álmaim megvalósítását jelenti. Úgy gondolom, hogy mindenkor fontos szerepe volt és lesz is a művészetnek, s lelkes pártolóként számomra sem közömbös, hogy mit közvetítünk művészeinkkel, mellyel új utakat nyithatunk meg a közönségünk és így önmagunk felé. A DTC Amatőr Labdarúgó Klub csapatkapitánya és szervezője vagyok 2002 óta. Reméljük, hogy tevékenységünkkel a jövőben is sok sportbarát egészségére válhatunk.

Nagy Ibolya

“Az ember azzá válik, ami a hite!” Márpedig én leginkább a SZERETETBEN hiszek! Valamint hiszek a játékban, a tanításban, a vezetésben, az emberi lélekhez szóló őszinte gesztusok fontosságában. Ezt igyekszem megvalósítani a magánéletemben, valamint magyar szakos tanárként, könyvtárosként, drámapedagógusként 30 éve. És ezt a hitemet szeretném átadni minden játszótársnak és nézőnek új színházunkban is!

Kócsi Imre Csaba

1964-ben születtem Hajdúnánáson. Tisztán emlékszem, hogy az óvodában színházasdit akartam játszani az udvari babaházban. Már a székeket is behordtuk. (Akkoriban sok színházi közvetítés volt a TV-ben) Aztán jöttek a versmondások, szavalóversenyek. Iskolás koromban már bátran, meggyőződéssel hangoztattam, hogy én majd színész leszek, ha nagy leszek. Aztán az általános után a szavaló versenyeken egyre nagyobb sikereket értem el. Több országos versenyen a döntőbe is bejutottam, szépkiejtési versenyen szintén megnyertem a megyeit, s utazhattam Győrbe. Egy iskolai színjátszó fesztivál nyerteseként Szegedre is elkerültem színészképző táborba. 21 éves koromban azonban közbejött a szerelem, a házasság, s a gyerekek. Hazaköltöztem Hajdúnánásra, s egészen 2000-ig búcsút mondtam a világot jelentő deszkáknak. Ekkor azonban Marth P. Ildikó (egykori színpadtársam) a fejébe vette, hogy egy színtársulatot alapít városunkban. Ettől kezdve újra azt csinálhattam amit szeretek. Már túl vagyunk 8 darabon s a 110. előadáson. Szerencsére mindegyik darabunkban cím, vagy főbb szerepet alakíthatok. Főleg azokat a szerepeket szeretem, ahol kedvemre humorizálhatok. Remélem, hogy az új társulatban ebbéli vágyaimat szintén kamatoztathatom!

Pók Éva

Hajdúnánáson születtem, itt is élek, bár 6 évet egy másik szintén alföldi, szintén poros településen laktam: Fegyverneken. Voltam postás, bankár, ingatlankezelő, jelenleg masszírozok a Hajdúnánási Gyógyfürdőben. Gimis korom óta érdekel a színjátszás. Télen várom a szeles tavaszt, tavasszal a dinnyelé csepegtető nyarat, nyáron az őszt és nyirkos ősszel a kopogós telet. Minden darab után várom a következőt, mert minden előadás élő, nincs visszatekert és megismételt filmkocka.

Haja János

A judo-t 38 évvel ezelőtt kezdtem a debreceni dodzsóban , majd 18 évesen az újpesti dodzsóba igazoltam. Eközben 2 évig az olasz Torino csapatát erősítettem amivel olasz bajnoki címet értem el. Legfőbb eredményeim: magyar bajnoki cím +100 kg-os kategóriában, 2-szeres VB. második helyezett ( 2013. Abu Dhabi, 2014. Malaga), 2009-ben Weiden Európa Bajnokság szintén 2. helyezés, Spartakiád 3. helyezés, emellett több nemzetközi versenyen is dobogós helyezéseket értem el . 2010-től a Létavértes BOREKO Judo Klub színeiben versenyzem és a judo szakosztályt írányítom. A judo klubban 40 tanítvánnyal foglalkozom melyek az utánpótlásban versenyeznek. Több nemzetközi versenyen is dobogós helyezéseket értek el tanítványaim ezzel is öregbítve a Létavértes BOREKO Judo Klub hírnevét.

Nagy Ágnes

Rajztanárként a tanítás mellett mindig érzek valami kényszert arra, hogy más területen, más kihívásban próbáljam ki magam. Lényeg az, hogy kreatívitást igényeljen. Örülök, ha csapatban is dolgozhatok, a közösség inspirál. Bár a képzőművészet magányos műfaj, és művelem, de nyaranta alkotótáborokban veszek részt. Állandóan szeretném megörökíteni a vizuáliusan érdekes pillanatokat a fotó segítségével. Dolgozom a Hajdúnánási Helyi Televíziónál szerkesztő-riporterként, dekorációkat készítek esküvőkre és iskolai rendezvényekre, tanultam animációt is. Szeretem a verseket és a zenének számos műfaját, ha tehetném, mindig utaznék…

Szólláth Zoltán

Szólláth Zoltán vagyok, Hajdúnánáson születtem és jelenleg is itt élek. 9 évig a Hajdúnánási Gyermekotthonban dolgoztam, 2000 óta pedig a hajdúnánási művelődési központ művelődésszervezője vagyok. Éveken keresztül a Ligetszépe Természetbarát Egyesületben tevékenykedtem. Szívesen foglalkozom helytörténettel és sporttörténettel, kirándulásokat szervezek, szabadidőmben írogatok és életemet meghatározzák a gyűjteményeim. Különösen büszke vagyok az általam létrehozott és működtetett Hajdú Képeslap Gyűjteményre és a Glo-Ball Sportgyűjteményre, valamint a Füz László barátommal közösen összegyűjtött kb. 80.000 archív hajdúnánási fotóra.

Csíki László

Csíki László vagyok, de mindenki Bandinak szólít. Az érdeklődési és tevékenységi köröm szerteágazó. Családi vállalkozásban a kereskedelemben ténykedünk, de jelenleg a hajdúnánási városi televízió alkalmazottjaként dolgozom. A zenélés és a színjátszás gyermekkorom óta meghatározzák az életemet. Zenekarunkkal számtalan rendezvényen szórakoztattuk a (néhány pohár után nem túl) nagyérdemű közönséget, és tagja vagyok a hajdúnánási Naná Színháznak is. Itt már sok nagy sikerű előadás részese voltam. Nagy várakozással és lelkesedéssel tekintek az egyesületünk jövőbeni tevékenységére…

Szatmári Tony

A nevem Szatmári Tony. 1979. november 26-án születtem Hajdúnánáson. 22 éve kezdtem el a zenével foglalkozni, több műfajt kipróbáltam, végül a versekben találtam meg önmagam: 2010-től öt éven keresztül A KülönKiadás nevű zenekarommal koptattam a színpadokat. A közös munkánk gyümölcse egy 10 dalos lemez és egy két dalos EP. Az öt év sikereinek koronája az Ez nem szalmaláng című városdalunk, amit szülővárosunknak készítettünk ajándékul. 2015-ben a Debreceni Zenész Klub “Kedv, remények, trillák” címmel meghirdetett versmegzenésítő pályázatán, legjobb zeneszerző kategóriában I. helyezést értem el. Egy évvel később, szintén az említett verseny, legjobb József Attila megzenésítés kategóriájában sikerült a legjobbnak bizonyulni. Megzenésített verseim a XX. század leghíresebb költőinek alkotásai, melyeket akusztikus gitár kísérettel adok elő. Mindig közel állt hozzám a líra, a költészet, a kultúra ápolása. A színészet világába 2016-ban csöppentem, ami új kihívás számomra. Köszönet érte BOREKO!!!

Körtefái István

Körtefái István a nevem. Tokaj-Hegyaljáról, Mádról kerültem feleségem révén a Hajdúságba, ahol nagyszerű embereket ismerhettem meg. Az életem minden percét kitölti az oktató-nevelő munka, melyet több színtéren végzek. Az utóbbi évek során leginkább a pedagógus továbbképzések tartását kedveltem meg. Nagyon motivál, ha átadhatom tudásomat, tapasztalataimat az érdeklődők számára.

Mottóm: „A győztesek soha nem adják fel. Akik feladják, sohasem győznek!”

Reszegi Sándor

Reszegi Sándor vagyok, tősgyökeres hajdúnánási. Szeretem a régi, hagyományos dolgokat, őrzöm is, művelem is. Tagja vagyok egy hagyományőrző egyesületnek is, ahol azon fáradozunk, hogy a ma fiatalságának átadjuk a régi hagyományainknak legalább egy részét színdarabokban, nótákban és dalokban. A Boreko Egyesületben is egy jó csapatra találtam, ahol legalább akkora a lelkesedés, mint a tudásvágy. Jó érzés látni, ha a munkánk gyümölcse másokat is szórakoztat. „Egy nemzet addig marad meg, míg nyelve és kultúrája létezik.” Ezt a klasszikus idézetet én is magaménak érzem.

Csikiné Alföldi Borbála

Csikiné Alföldi Borbála vagyok.Hajdúnánáson születtem és azóta is itt élek.Itt jártam iskolába és itt dolgozom.Már gyerekkoromban is kitüntem a szerepelni vágyásommal.Mindig verseltem,énekeltem.Mikor iskolába kerültem,indult egy gyermek színtársulat,ahová örömmel jelentkeztem!A több évig tartó fellépések,beszédtechnikai gyakorlatok megszerették velem a színpadot.Aztán házasság,gyerekek nevelése,munka…..Sok év kihagyás után nagyon örülök, hogy újra színpadon lehetek!!!! Először egy másik helyi társulathoz csatlakoztam,utána “talált”meg a Boreko egyesület vezetősége.Nagyszerű társulattal,kihívással és a közönség hálás tapsával kiteljesedett az életem.Remélem,hogy még sok fellépés és együtt töltött évek várnak ránk.

Kurczina János

2012-ben költöztem Debrecenből Hajdúdorogra.Itt alapítottam családot.Van egy nevelt lányom és két közös kislányunk a párommal.Fiatal korom óta énekeltem rockzenekarokban, legutóbb a debreceni Kereszttűz zenekarban.Verseket,dalszövegeket írtam.Budapesten is éltem egy kis ideig,ott tagja voltam egy színjátszó körnek.Robint 2015 óta ismerem,ő hívott az egyesületbe aminek nagyon megörültem hiszen az amivel foglalkoznak nagyon közel áll hozzám.Jelenleg itt helyben egy papírüzemben dolgozok de terveim szerint szenvedélybetegek segítésével akarok foglalkozni a saját tapasztalataim által.Ehhez írok egy könyvet is ami remélem hamarosan meg fog jelenni és segítséget nyújt majd sok szenvedő függőnek és a családtagjaiknak. Már több mint 4 éve útjára indítottam itt Dorogon is az Anonim Alkoholisták közösségét aminek a BOREKO egyesület egy végleges helyet is tud biztosítani.Én már előre is hálás vagyok nekik mindenért.”Az élet ajándék!ÉLJ!!!!!!”

„Nem akkor vagy győztes, ha a csúcsra érsz, akkor vagy, ha másokat is

felviszel oda” (Bodnár Robin)