SPORTPÁLYA

A BOREKO Egyesület tevékenységének egyik legmeghatározóbb szegmense a sport. Azért fontos különösen számunkra, mert a mai rohanó világunkban a társadalom nem figyel kellőképpen oda saját, valamint szerettei egészségének megőrzésére, az egészséges életmódra és a sportolásra, mint testi és szellemi erősítő, fejlesztő lehetőségre. Egyesületünk tagjai amellett, hogy javarészt kulturával foglalkozó emberek, művészek, színészek, valamennyien preferálják az egészséges életmódot, és mindannyian nagy sportrajongók is.

Tekintettel arra, hogy a színházi előadások valamint a hozzá kötődő próba sorozatok, gyakorlások nagyfokú mozgást, aktivitást igényelnek jelentős energiafelhasználással. Ennek megfelelően kiemelten fontos az állóképesség erősítése, az izomzat kondicionálása, és a mozgás fejlesztése. Ennek legkiválóbb lehetősége számunkra a sportolás, amely valamennyi, az előbbiekben bemutatott területet javítja, segíti.

A BOREKO Egyesület valamennyi sportágat teljes mértékben elfogadja és támogatja az azokban való aktív részvételt, hiszen minden ami sport, és mozgással, aktivitással összefüggő tevékenység, az jelentősen szolgálja Egyesületünk egyik alappillérét, az egészség megőrzést.

Az Egyesület által kiemelten preferált sportág a labdarúgás és a judo. Ennek okai az alábbiak: konkrétan kijelenthetjük, hogy a világ legnépszerűbb sportága a labdarúgás. Egyesületünk székhelye egy kelet-magyarországi kisvárosban, Hajdúdorogon található. A térségünkre jellemző, hogy sok, szegény családi háttérrel rendelkező fiatal részére nincs más kitörési lehetőség a labdarúgáson, és összességében a sporton kívül. Ezért tartottuk nagyon fontosnak azt, hogy létrehozzunk egy olyan labdarúgó klubot, amely amellett, hogy játéklehetőséget biztosít minden korosztály számára, az ifjú tehetségek felkarolását, és profi labdarúgó csapatokba történő irányítását is végrehajtja.

Az általunk 2002. évben létrehozott labdarúgó csapatunk a Máté Evangéliuma nevet viselte, mivel rendkívül fontosak számunkra a keresztény értékek. Ráadásul Hajdúdorog a görög katolicizmus központja az országban. Egészen 2006. évig ezt a nevet viseltük, de ebben az évben egyik alapítótársunk tragikus körülmények között elhunyt, és az ő tiszteletére változtattuk meg nevünket Daróczi Tamás Clubra, rövidítve DTC-re.

Labdarúgó klubunk majd 20 éves pályafutása során rengeteg sikert könyvelhetett el, többek között különböző labdarúgó tornák megnyerését. De amire igazán büszkék vagyunk, hogy aktív munkánkkal, sportrendezvények és labdarúgótornák szervezésével sok emberrel kedveltettük meg a labdarúgást, és adtunk motivációt az aktív játékban történő részvételre. Közel 20 éves regnálásunk alatt több mint 100 főre bővült a DTC labdarúgóinak létszáma. Külön öröm számunkra, hogy sok ifjú tehetség is nálunk szerette meg a labdarúgást, és jutott el a későbbiekben igazolt labdarúgóként profi, első osztályú csapatokba, többek között a DVSC-be és a Ferencvárosba. Ami különösen fontos eredmény számunkra a fenti sikerek mellett, hogy valamennyi korosztályt – az egész kisgyerektől a nyugdíjban lévőkig – tagjaink között tudhatunk.

Szervezői munkánk töretlen, nagy álmunk a jövőben a Visegrádi Országok amatőr labdarúgó csapataival történő kapcsolatfelvétel, és közös nemzetközi tornák szervezése.

A BOREKO Egyesület számára kiemelten fontos az emberek biztonsága, valamint biztonságérzetük szintjének növelése. Korunk világában a terrorizmus árnyékában már nem létezik olyan, hogy biztonságos helyszín, bárhol bármi megtörténhet. Ennek megfelelően terveztünk elindítani egy olyan sportágat, amely az önvédelemre építve teremti meg azt a biztonságérzetet, amire mindenkinek szüksége van, és amihez mindenkinek joga van. Olyan sportágra volt szükségünk, amely segít elsajátítani az önvédelmi technikákat és aktivitásra buzdítja az embereket. Fontos momentum volt Egyesületünk életében, amikor Haja János többszörös országos judo bajnok, kétszeres világbajnoki ezüstérmes tagja lett az Egyesületnek. János teljes mértékben azonosult a BOREKO Egyesület ez irányú törekvéseivel. Közös munkánk gyümölcseként jött létre a Létavértesen működő Judo Klubunk, amely rendkívüli aktivitásának, hatékony szervező-és toborzó munkájának köszönhetően közel 50 aktív tagot tudhat már a soraiban. A Judo Klub életében szintén kiemelt szerepe van a tehetséggondozásnak, ennek köszönhetően több ifjú tagból vált félprofi valamint profi versenyző. Ezen versenyzőink rendszeresen vesznek részt hazai és nemzetközi megmérettetéseken, ahol rendszeresen érnek el komoly eredményeket tornagyőzelmeket, több súlycsoportban és korosztályban.

Jövőbeni célunk egy olyan nemzetközi judo verseny szervezése, ahol a környező országok kiemelt versenyzőit látjuk vendégül Létavértesen. Az általunk szervezett edzőtáborokban Hajdú-Bihar megye több településéről jönnek edzeni. Ezen edzőtáborok a fókuszt nemcsak az erőnléti és technikai gyakorlatokra helyezik, hanem a sporthoz szintén elengedhetetlen mentális képességek erősítésére, fejlesztésére is. Judo Klubunk teljes mértékben az „Ép testben ép lélek” mondással azonosulva adja át tudását az edzőtáborokban résztvevők számára. Ez lélek erőstő, mentális képességeket fejlesztő és testedző tréningeken valósul meg. Mindemellett külön öröm számunkra, hogy a judo átfogó technikáinak köszönhetően valóban értékes és biztonságos önvédelmet sajátítanak el a résztvevők.

Vélhetően, többek között a fiatal versenyzőink folyamatos sikereinek is köszönhetően létszámunk a korábbi éveknek megfelelő ütemében tovább fog bővülni. A közeljövőben ennek megfelelően tervezzük más helyszíneken is az edzések beindítását. A judo sport népszerűsítése érdekében folyamatosan fogunk bemutatókat tartani, versenyeken részt venni, sőt versenyt szervezni az Egyesület égisze alatt.