Rendkívül sikeres volt a cserelátogatás a BOREKO Színház és az ustron-i amatőr színtársulat tagjai között. Először a BOREKO Egyesület küldöttsége, színtársulata utazott Lengyelországba 2021. szeptember 24-én három napra. A házigazdák részéről a helyi művelődési ház vezetése szervezte a programokat. A fő cél természetesen egymás szakmai tevékenységének megismerése és a személyes kapcsolatok kialakítása volt. Mindkét fél több hónapig készült erre a két eseményre, amit nagyon megkönnyített, hogy a programban előadott magyar és lengyel színdarabok fordításai rendelkezésünkre álltak.

Hajdúnánás testvérvárosából, Ustron-ból október 23-án érkeztek meg a lengyel színtársulat tagjai. A technikai feltételek miatt a Születésnap című darab TV-felvételét tekintettük meg közösen. Az itt töltött rövid idő alatt is mód nyílt arra, hogy ne csak Hajdúnánás és Hajdúdorog, hanem kívánságukra a világhírű tokaji borvidék nevezetességeit is megismerjék, mindezt szakavatott borszakértő irányításával.

Egyesületünk egyik alapító tagja, Szólláth Zoltán művelődésszervező fogta össze azt az alkotói közösséget, amelynek tagjai Hajdúnánás város 800 éves fennállása alkalmából rendhagyó, de hiánypótló kiadványt hoztak létre Hajdúnánási Évszázadok címmel. A mintegy kétszáz oldalas könyv nem követte a történelmi monográfiák szakmai követelményeit, inkább érdekességeket, kuriózumokat mutatott be a régmúlt és a közelmúlt korszakaiból. Emberi sorsokat, nevezetes eseményeket villant fel ez a korabeli fotókkal gazdagon illusztrált könyv, amelyek által az olvasó megérezhet valamit a letűnt idők hangulatából, a hajdúsági város történelméből.

Nagy Ibolya magyartanár, a BOREKO Egyesület másik alapító tagja már évekkel ezelőtt is nyert országos díjat ünnepi műsorainak forgatókönyvével. Ezúttal arra vállalkozott, hogy nemzeti, egyházi és iskolai ünnepek forgatókönyveit készítse el másik tagtársunk, az Ustron-ban élő Nagy Ágnes festőművész illusztrációival. A kétkötetes mű címe Legyen ünnep a játék! A bennük szereplő műsorok mindegyikéhez kötődik már egy-egy nagy sikerű előadás. A szerzőpáros lengyel tagjának férje egy művészeti galéria és egy nyomda tulajdonosa. Így a szerkesztési és nyomdai munkálatokat lengyel cég végezte. Az erre vonatkozó, valamint az egyesületünk látogatása során keletkezett számlák magyar fordítását elkészíttettük.

Szintén Bodnár Robin elnök és Körtefái István egyesületi tag szervezte azt a négy alkalomból álló előadás-sorozatot, melynek témája a fenntarthatóság, a környezetvédelem fontossága, a klímakatasztrófa elkerülésének lehetősége volt. A neves előadók, a téma szakértői főleg a fenti elvek gyakorlati alkalmazásának, a mindennapok szerves részévé tételének módjait helyezték fókuszba.

Egy 2019-ben elnyert GINOP-os pályázat keretében hozta létre egyesületünk a HOPELAND című könyvet, amelynek gyermekszereplői szembesülnek az emberi gonoszsággal és nemtörődömséggel, és a maguk korlátozott eszközeivel kiállnak a bajba jutottakért, majd végül felnőtt segítőket találva sikerül elérni a céljaikat. A könyv tervezett következő köteteiben megpróbáljuk a történet szálait tovább szőni, és felszínre hozni az önismeret és a környezettudatosság újabb és újabb aspektusait. Mivel a kiadvány elsősorban a kisgyermekek számára készül, alapvető fontosságú az adekvát módszer kiválasztása az érdeklődésük felkeltéséhez és fenntartásához. A mű hamarosan elkészülhet, jelenleg még kézirat formájában korrektúrára és szerkesztésre vár, mivel a Covid járvány miatt a kutató munka elhalasztódott jónéhány hónappal. A korosztály pszichológiai sajátosságait és a mai kor igényeit szem előtt tartva a téma feldolgozásához, a motiváció kialakításához a leghatékonyabb keretnek a játékos feladatokat tartjuk, amelyeknek feltétlenül meg kell jelenniük online térben is. Az általunk tervezett projekt az emberek egymás közötti viszonyában az empátiára, a másik ember tiszteletére, szükség esetén megsegítésére akar nevelni.

A Születésnap című darabunk folytatásának már zajlanak a próbái Koroknai Zoltán alelnök-rendező irányításával, illetve készülünk egy önálló kabaréest előadásra is. Ezekhez feltétlenül szükségünk van az immár hatéves díszletek és jelmezek szinte teljes felújítására, hiánypótlásra, valamint újak készítésére. Folyamatosan egyeztetve a közreműködő asztalosokkal, díszlet –és jelmeztervezőkkel végeztettük el azt a munkát, vállalt feladatot is, amelyre támogatásban részesültünk. A Miniszteri Keret pályázatnak köszönhetően megújult díszlet és jelmez állománnyal nézünk a 2022-es év fellépései és szereplései elé.

Az eseményről készült további képek megtekithetők a Facebook oldalunkon: https://www.facebook.com/borekoszintarsulat

Tisztelgés Petőfi Sándor előtt

A Nemzeti Kulturális Alap által 2022-ben kiírt Petőfi 200 c. pályázat a BOREKO Egyesületet is megihlette, és szerencsére 2023-ban anyagi támogatást nyertünk a pályázat kiírójától. Elhatároztuk, hogy színjátszó csapatunkkal bemutatunk egy darabot, melynek a Petőfi arcai címet adtuk. A cím azt a törekvésünket tükrözte, hogy megmutassuk a méltán népszerű költő tehetségének, művészetének széles spektrumát. Ennek az elképzelésnek a mentén írt egy forgatókönyvet Nagy Ibolya magyartanár, szervezetünk alapító tagja. Ebben a munkában az egyesület kreatív tagjai is segítségére voltak ötleteikkel. A darab alapját a János vitéz – némi humorral felturbózott – gerincére építette, amihez Petőfi ikonikus verseiből kapcsolt az odaillő részekhez. Az irodalmi alapot képekkel, videókkal, zenével tettük élvezetesebbé, színesebbé. A két főszerepet Lónyai Kristóf és Pénzes Bianka alakította,parádésan. De minden szereplő megérdemelten kapott nagy tapsot az előadások végén. A rendezői feladatokat is Nagy Ibolya vállalta magára. A viszonylag hosszú próbafolyamat során sok nehézséggel kellett szembenéznünk, de végül létrejött az az előadássorozat, amivel büszkén tiszteleghettünk a nagyszerű poéta emléke előtt. Az első előadást Hajdúnánáson mutattuk be 2024. március 9-én, nagyon pozitív visszajelzésekkel. A premierről a Hajdúnánási TV is készített felvételt. Ezután – ahogy a pályázatban vállaltuk – diákoknak vittük el a darabot . Először Szorgalmatosra márc. 14-én, majd Tiszalökre márc. 18-án. Végül két előadás keretében márc. 20-án előbb a város általános iskolásainak, majd aközépiskolásoknak adtunk ízelítőt Petőfi Sándor emberi és művészi sokszínűségéből. Reméljük, nemcsak hasznos irodalmi élményt nyújtottunk, de egyúttal élvezetes szórakozást is.

Koroknai Zoltán

Az eseményről készült további képek megtekithetők a Facebook oldalunkon: https://www.facebook.com/borekoszintarsulat

Dobbantó sportpálya

Labdarúgó klubunk majd 20 éves pályafutása során rengeteg sikert könyvelhetett el, többek között különböző labdarúgó tornák megnyerését. De amire igazán büszkék vagyunk, hogy aktív munkánkkal, sportrendezvények és labdarúgótornák szervezésével, sok emberrel kedveltettük meg a labdarúgást, és adtunk motivációt az aktív játékban történő részvételre. Regnálásunk alatt több mint 100 főre bővült a DTC labdarúgóinak létszáma. Külön öröm számunkra, hogy sok ifjú tehetség is nálunk szerette meg a labdarúgást, és jutott el a későbbiekben igazolt labdarúgóként profi, első osztályú csapatokba, többek között a DVSC-be és a Ferencvárosba. Ami különösen fontos eredmény számunkra a fenti sikerek mellett, hogy valamennyi korosztályt – az egész kisgyerektől a nyugdíjban lévőkig – tagjaink között tudhatunk. Fontos momentum volt Egyesületünk életében, amikor Haja János többszörös országos judo bajnok, kétszeres világbajnoki ezüstérmes tagja lett az Egyesületnek. János teljes mértékben azonosult a Boreko Egyesület ez irányú törekvéseivel. Közös munkánk gyümölcseként jött létre a Létavértesen működő Judo Klubunk, amely rendkívüli aktivitásának, hatékony szervező-és toborzó munkájának köszönhetően közel 50 aktív tagot tudhat már a soraiban. A Judo Klub életében szintén kiemelt szerepe van a tehetséggondozásnak, ennek köszönhetően több ifjú tagból vált félprofi valamint profi versenyző. Ezen versenyzőink rendszeresen vesznek részt hazai és nemzetközi megmérettetéseken, ahol rendszeresen érnek el komoly eredményeket, tornagyőzelmeket, több súlycsoportban és korosztályban. Nagy álmunk a jövőben a Visegrádi Országok amatőr labdarúgó csapataival történő kapcsolatfelvétel, és közös nemzetközi tornák szervezése, valamint jövőbeni célunk egy olyan nemzetközi judo verseny szervezése, ahol a környező országok kiemelt versenyzőit látjuk vendégül Létavértesen. Judo Klubunk teljes mértékben az „Ép testben ép lélek” mondással azonosulva adja át tudását az edzőtáborokban résztvevők számára.

Az eseményről készült további képek megtekithetők a Facebook oldalunkon: https://www.facebook.com/borekoszintarsulat

GINOP-5.1.7-17-2020-00435 a „Boreko színes világa” című projekt

Előzmények

A Széchenyi 2020 keretében meghirdetett „Társadalmi célú vállalkozások ösztönzése” című felhívás alapján a BOREKO Egyesület 2020.január 24-én támogatási kérelmet nyújtott be a „BOREKO színes világa” című projekt megvalósítására. A GINOP-5.1.7-17-2020-00435 azonosítási számú projekt elindulhatott 2020. augusztus elsejei kezdettel, az elnyert vissza nem térítendő támogatás 24.160.130 Ft volt. A projekt megvalósítása 12 hónapon keresztül zajlott.

Azért volt rendkívül fontos számunkra ezen pályázat elnyerése, mivel hosszú ideje terveztük a projektben bemutatott termékek létrehozását azok társadalmi hasznossága miatt, de konkrét anyagi forrás hiányában erre nem volt lehetőségünk. Szintén nagy lehetőséget jelentett számunkra a elnyert pályázat olyan aspektusból is, mivel konkrét vállalkozási tevékenységet indíthattunk el, amelyet a jövőben is tudunk folytatni, ezáltal is népszerűsítvén Egyesületünket, valamint biztosíthatjuk hosszú távra anyagi hátterünket. A projekt segítségével lehetőségünk nyílt foglalkoztatásra, csökkentve ezzel településünk munkanélküliségi rátáját.

A projekt célja és rövid leírása

Az egyesület vállalkozási tevékenysége során két termék előállítását és értékesítését tűzte ki célul, melyet sikeresen, a korábbi elvárásunknál is nagyobb eredménnyel valósított meg. Projektünk első számú terméke egy Hopeland című füzet gyerekeknek, elsősorban a 7 évestől a 12 éves korosztályig lévők számára, ami három kiskamasz nyári kalandját meséli el. A történet a belőle levonható tanulságokkal a vészhelyzeteket és azok kezelését, valamint a környezetünkre és önmagunkra való nagyobb fokú odafigyelést mutatja meg, A Hopeland termékünk iránt mind a szülők, mind a tanárok érdeklődtek, mivel játékos formában, a meseét végig kísérve lehet megtanítani a gyerekeket a tudatosabb életre, és elsősorban a veszélyhelyzetek elhárítására. Preventív jellege miatt nagy népszerűségnek örvendett a gyerekek között, és hatékony marketing tevékenységünknek is köszönhetően több oktatási intézménybe eljutott és bemutatásra került a tartalma. Értékesítési tevékenységünket segítette elő a honlapon működő webshop, amelyet teljes mértékben a piaci igényeknek megfelelően készítettünk el.

A másik kiadvány egy kifestő óvodások és kisiskolások részére , ami a Hopeland című történet alakjait hozza közelebb a gyerekekhez. A termék célja az volt, hogy a gyerekek önmaguk kreativitását is felhasználva – a rajzolás és színezés lehetőségével – kerüljenek közelebb a korábban bemutatott történethez, ezáltal mélyebben rögzülnek a szükséges preventív tevékenységek egy adott vészhelyzet esetén. A szülők és tanárok szintén nagy örömmel fogadták termékünket, mivel a gyerekek kompetenciájának fejlesztése mellett le is köti őket a különböző karakterek kiszínezése, méghozzá egy rendkívül hasznos tevékenységgel. Tapasztalataink azt mutatták, hogy a gyerekek a kifestőt előszeretettel használták – különösen az óvodáskorúak – és gondolataikban tovább szőtték a Hopeland történetet, ezáltal is fejlesztve fantázia világukat, kreativitásukat. A két, egymásra épülő termék eredményei önmagukért beszéltek, ennek köszönhetően valóban kijelenthető azok népszerűsége, ezáltal a projekt sikeressége.

A fizikai megvalósítás

A BOREKO Egyesület székhelyén, Hajdúdorogon valósult meg a füzet fizikai termékeink megalkotása, a Széchenyi 2020 anyagi támogatása által vásárolt eszközökkel. Ehhez szükségünk volt munkavállalókra, ennek megfelelően a projekt keretein belül kialakított munkaállomáson 4 fő hátrányos helyzetű munkavállaló bevonásával készültek el termékeink. Ketten heti 40, egy fő heti 30, egy fő heti 20 órában dolgozott. Munkavállalóink a szakmai vezetők irányításával a kiadvány elkészítésében, oktatási intézmények megkeresésében, termékeink népszerűsítésében és értékesítésében vállaltak szerepet. Ezen munkafolyamatok fázisaiba beletartozott a lektorálás, a szerkesztés, a tördelés, a nyomtatás és a bekötés. A térség két általános iskolájában, Hajdúdorogon és Szorgalmatoson az alsó tagozaton rendszeresen sor került a füzet bemutatására az ott tanító pedagógusok segítségével. Az egyesület honlapján szintén megindult a gyerekek online térben történő bevonása a füzethez kapcsolódó feladatok megoldásába. Ezzel kapcsolatosan online versenyt is szerveztünk részükre, mely szintén nagy népszerűségre tett szert, nemcsak a gyerekek, hanem a szülők körében is, mivel jó néhány feladatba ők maguk is szívesen becsatlakoztak.

A projekthez kapcsolódó rendezvények

— Projektnyitó rendezvényt tartottunk Hajdúdorogon, az egyesület székhelyén 2020. augusztus 28-án.

— A projekt népszerűsítését célozta az a két foglalkozás, amelyeket azonos időben, 2021. június 11-én szerveztünk a hajdúdorogi és a szorgalmatosi kisiskolások számára. Mindkét helyszínen nagy sikert arattak a színes és játékos feladatok.

— A létavértesi BOREKO Judo Klub adott helyet annak a programnak, melynek során a legkülönbözőbb életkorú helyi lakosok ismerhették meg a Hopeland című kiadványunkat 2021. június 17-én.

–A szemléletformálás segítését szolgálta az a két rendezvényünk, amelyeket a projekt céljaival összhangban a sport és művészetek népszerűsítése céljából szerveztünk a hajdúdorogi székhelyünk adottságait kihasználva 2020. november 10-én, illetve 2021. június 16-án. Az első program címei és témái: „Sport a mindennapjainkban” és „A művészetek szerepe napjainkban” voltak.

Nemzeti Kulturális Alap Igazgatósága – Miniszteri Keret

Rendkívül sikeres volt a cserelátogatás a BOREKO Színház és az ustron-i amatőr színtársulat tagjai között. Először a BOREKO Egyesület küldöttsége, színtársulata utazott Lengyelországba 2021. szeptember 24-én három napra. A házigazdák részéről a helyi művelődési ház vezetése szervezte a programokat. A fő cél természetesen egymás szakmai tevékenységének megismerése és a személyes kapcsolatok kialakítása volt. Mindkét fél több hónapig készült erre a két eseményre, amit nagyon megkönnyített, hogy a programban előadott magyar és lengyel színdarabok fordításai rendelkezésünkre álltak.

Hajdúnánás testvérvárosából, Ustron-ból október 23-án érkeztek meg a lengyel színtársulat tagjai. A technikai feltételek miatt a Születésnap című darab TV-felvételét tekintettük meg közösen. Az itt töltött rövid idő alatt is mód nyílt arra, hogy ne csak Hajdúnánás és Hajdúdorog, hanem kívánságukra a világhírű tokaji borvidék nevezetességeit is megismerjék, mindezt szakavatott borszakértő irányításával.

Egyesületünk egyik alapító tagja, Szólláth Zoltán művelődésszervező fogta össze azt az alkotói közösséget, amelynek tagjai Hajdúnánás város 800 éves fennállása alkalmából rendhagyó, de hiánypótló kiadványt hoztak létre Hajdúnánási Évszázadok címmel. A mintegy kétszáz oldalas könyv nem követte a történelmi monográfiák szakmai követelményeit, inkább érdekességeket, kuriózumokat mutatott be a régmúlt és a közelmúlt korszakaiból. Emberi sorsokat, nevezetes eseményeket villant fel ez a korabeli fotókkal gazdagon illusztrált könyv, amelyek által az olvasó megérezhet valamit a letűnt idők hangulatából, a hajdúsági város történelméből.

Nagy Ibolya magyartanár, a BOREKO Egyesület másik alapító tagja már évekkel ezelőtt is nyert országos díjat ünnepi műsorainak forgatókönyvével. Ezúttal arra vállalkozott, hogy nemzeti, egyházi és iskolai ünnepek forgatókönyveit készítse el másik tagtársunk, az Ustron-ban élő Nagy Ágnes festőművész illusztrációival. A kétkötetes mű címe Legyen ünnep a játék! A bennük szereplő műsorok mindegyikéhez kötődik már egy-egy nagy sikerű előadás. A szerzőpáros lengyel tagjának férje egy művészeti galéria és egy nyomda tulajdonosa. Így a szerkesztési és nyomdai munkálatokat lengyel cég végezte. Az erre vonatkozó, valamint az egyesületünk látogatása során keletkezett számlák magyar fordítását elkészíttettük.

Bodnár Robin, a BOREKO Egyesület elnöke elkötelezett híve, egyben példamutató gyakorlója is az egészségtudatos életmódnak. Ennek megfelelően több sportágat is űz rendszeresen, és aktív segítője a tehetséges fiatal sportolóknak. Ennek kapcsán karolta fel és hozta be az egyesület égisze alá a létavértesi judo klubot, amely ma már a BOREKO nevét viseli. A klub vezetője, Haja János, világbajnoki ezüstérmes versenyző és elnök úr 2021 nyarán két alkalommal is nemzetközi judo gálát rendeztek Létavértesen, amelyeken gyermek, ifjúsági és felnőtt román dzsúdósok is részt vettek.

Szintén Bodnár Robin elnök és Körtefái István egyesületi tag szervezte azt a négy alkalomból álló előadás-sorozatot, melynek témája a fenntarthatóság, a környezetvédelem fontossága, a klímakatasztrófa elkerülésének lehetősége volt. A neves előadók, a téma szakértői főleg a fenti elvek gyakorlati alkalmazásának, a mindennapok szerves részévé tételének módjait helyezték fókuszba.

Egy 2019-ben elnyert GINOP-os pályázat keretében hozta létre egyesületünk a HOPELAND című könyvet, amelynek gyermekszereplői szembesülnek az emberi gonoszsággal és nemtörődömséggel, és a maguk korlátozott eszközeivel kiállnak a bajba jutottakért, majd végül felnőtt segítőket találva sikerül elérni a céljaikat.

A könyv tervezett következő köteteiben megpróbáljuk a történet szálait tovább szőni, és felszínre hozni az önismeret és a környezettudatosság újabb és újabb aspektusait. Mivel a kiadvány elsősorban a kisgyermekek számára készül, alapvető fontosságú az adekvát módszer kiválasztása az érdeklődésük felkeltéséhez és fenntartásához. A mű hamarosan elkészülhet, jelenleg még kézirat formájában korrektúrára és szerkesztésre vár, mivel a Covid járvány miatt a kutató munka elhalasztódott jónéhány hónappal. A korosztály pszichológiai sajátosságait és a mai kor igényeit szem előtt tartva a téma feldolgozásához, a motiváció kialakításához a leghatékonyabb keretnek a játékos feladatokat tartjuk, amelyeknek feltétlenül meg kell jelenniük online térben is. Az általunk tervezett projekt az emberek egymás közötti viszonyában az empátiára, a másik ember tiszteletére, szükség esetén megsegítésére akar nevelni.

A Születésnap című darabunk folytatásának már zajlanak a próbái Koroknai Zoltán alelnök-rendező irányításával, illetve készülünk egy önálló kabaréest előadásra is. Ezekhez feltétlenül szükségünk van az immár hatéves díszletek és jelmezek szinte teljes felújítására, hiánypótlásra, valamint újak készítésére. Folyamatosan egyeztetve a közreműködő asztalosokkal, díszlet –és jelmeztervezőkkel végeztettük el azt a munkát, vállalt feladatot is, amelyre támogatásban részesültünk. A Miniszteri Keret pályázatnak köszönhetően megújult díszlet és jelmez állománnyal nézünk a 2022-es év fellépései és szereplései elé.

A BOREKO Egyesület 2021. évben támogatási szerződést írt alá a Magyar Nemzeti Bank – Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Igazgatósággal a térségünkben élő hátrányos helyzetű fiatalok felzárkóztatása érdekében végzendő programunk megvalósításáért. A BOREKO Egyesület azért folyamodott támogatásért szóban forgó programunk megvalósításához, mivel a képzésben részt vevő, halmozottan hátrányos helyzetű tanulók számára ez egy hatalmas lehetőséget jelentett általános kompetenciájuk fejlesztéséhez, pénzügyi tudatosságuk szintjének emeléséhez. Mivel ezek a gyerekek rendkívül nehéz sorsú, roma családokból származnak, és saját nevelési igényűek, kiemelten fontos a velük való speciális jellegű, emberközpontú oktatás. Az MNB által biztosított keretből végrehajtott képzés elsődleges szempontja a fejlesztés volt, alkalmazkodva a speciális igényeikhez, alacsony szintű képességeikhez. Oktatóink több évtizedes tapasztalattal rendelkeznek, melynek köszönhetően végig szem előtt tartották kultúrájukat és tiszteletben identitásukat. A 2022-es kézilabda EB-re, mint jeles sporteseményre is elvittük a gyerekeket, mivel Egyesületünk egyik kiemelt területe a sport, és küldetésünk a gyerekek megismertetése és megszerettetése a különböző sportágakkal. Utólag is kijelenthetjük, kiváló ötlet volt a képzésbe bevont gyerekek elvitele, hiszen többen közülük tizenéves koruk ellenére még el sem hagyták Hajdúdorogot és a környékét. Az MNB támogatása révén létrejött oktatási és felzárkóztatási programunk sikeres és folytatásra érdemes projekt, mivel hosszútávú hatása mind az itt élők, mind pedig a társadalom egésze számára áldásos.